איך עלי להנחות את העו"ז כדי לשמור על הבריאות שלו ושל המטופל/ת?
- יש לרחוץ ידיים מספר פעמים ביום עם הרבה סבון ומים, למשך דקה אחת לפחות או עם אלכוג'ל. הקפדה יתרה חשובה במיוחד לפני האוכל, טיפול במזון ואחר יציאה מהשירותים. ידיים נקיות = פחות נגיפים.
- יש לשמור מרחק מאנשים משתעלים, או מתעטשים. בזמן התעטשות או השתעלות עפות לאוויר טיפות שנושאות את הנגיף.
- שמירה על כללי היגיינה: להתעטש רק לכיוון המרפק. שימוש בנייר חד פעמי ולזרוק לפח מיד לאחר השימוש.
- גלו גם אתם אחראיות כלפי הסביבה! אם אתם לא מרגישים בטוב, תישארו בבית.
- לבני 60 ומעלה והסובלים ממחלות כרוניות מומלץ להימנע ממפגש עם אנשים שחזרו מחו"ל.
- הקפידו על אוורור הבית, גם אם חם או קר.
- הימנעות מהתקהלות! אפשר לעשות קניות של מצרכי מזון דרך אתרי האינטרנט של הסופרים השונים.
- הימנעו ככל האפשר מנסיעה בתחבורה ציבורית.
- שמרו על סביבה נקיה תוך הקפדה מיוחדת על ניקיון השירותים והמטבח. מומלץ גם להקפיד על שימוש בכלים אישים (מגבת וכלי אוכל).
האם מטב מדריכה את העובדים איך לשמור על הבריאות ולנהוג בצורה בטוחה בתקופת הקורונה?
המטפלות והמטפלים הזרים מקבלים הנחיות על פי הנחיות המוסד לביטוח לאומי, משרד הבריאות ורשות האוכלוסין וההגירה בנושאים הבאים:
- שמירה על היגיינה וניקיון אישי, ובמיוחד הקפדה על רחיצת ידיים במים וסבון.
- שמירה על מרחק ככל הניתן מאחרים והימנעות מצפיפות מיותרת.
- הקפדה על אוורור של חדרי הבית.
- עדכון ודיווח מיידי בכל מקרה של כניסה לבידוד או חשש שצריך לעשות זאת.
- עדכון ודיווח מיידי על כל שינוי במצב הבריאותי של הלקוח או כניסה שלו או מי מבני ביתו לבידוד.
הצוותים בסניפי מטב זמינים עבור העובדים להתייעצות או שאלה. בנוסף, מערך ההדרכה הארצי של עמותת מטב מעמיד לרשות העובדים סרטוני הדרכה והנחיות כתובות לשמירה על כללי הבטיחות והעבודה הנכונה. ההדרכות וההנחיות מופצות מעת לעת לעובדים במגוון שפות, באמצעות הודעות סמס והן זמינות גם באתר מטב. להלן מספר דוגמאות:
כללי ההתנהלות הנכונה בתקופת הקורונה: אנגלית, רוסית
סרטוני הדרכה לעובדים זרים לתקופת הקורונה לשמירה על הבריאות הפיזית והחוסן המנטלי: אנגלית/פיליפינית, אנגלית/הינדי
איזה הנחיות רשמיות פורסמו לעובדים הזרים?
חשוב לנו לוודא שהעובדים שלכם מקבלים את ההנחיות הרשמיות המתפרסמות מעת לעת על ידי הביטוח הלאומי, משרד הבריאות ורשות האוכלוסין וההגירה. ההנחיות נשלחות לעובדים וגם אליכם בהודעות סמס לאחר שהן מפורסמות.
לנוחותכם, ריכזנו עבורכם את כל ההנחיות בנושא הקורונה – לחצו כאן.
האם וממי אוכל לקבל עבור העובדת הזרה כפפות, ג'ל ו/או מסכה?
מטב מספקת לכל העובדות כפפות חד פעמיות היום ותמיד. על פי הנחיות מגן אבות ואמהות – הנחיות למטופלים סיעודיים בבית של משרד הבריאות, על המטופל או בן משפחה מטעמו לספק לעובד/ת הזרה ציוד מיגון אישי, על פי רב כפפות ומסיכות אף ופה (למסמך ההנחיות המלא לחצו כאן).
בכל עת חשוב שהעובד/ת יקפידו על כללי הבטיחות וההיגיינה, ובמיוחד על שטיפת ידיים מרובה במים וסבון: זה הכי אפקטיבי, חשוב במיוחד בכניסה לבית, לפני מגע במזון ובכניסה/יציאה משירותים. בנוסף, להקפיד על אוורור של הבית ושמירת מרחק במידה וניתן.
האם העובדת הזרה יכולה להמשיך לנסוע בתחבורה ציבורית?
מומלץ להשתדל להימנע ככל האפשר מנסיעה בתחבורה הציבורית, בכדי להימנע מצפיפות והתקהלות במרחבים סגורים. במידה ואין ברירה, והעובדת חייבת להשתמש בתחבורה הציבורית, יש להקפיד על כללי ההיגיינה.
לכללים לשמירה על עבודה בטוחה והיגיינה בתקופת הקורונה לחץ/י כאן
כיצד תוכל המטפלת לשמור מרחק של 2 מטר מאבא שלי?
אנשי מקצוע רבים כמו רופאים או אחיות לא ניתן לשמור מרחק של 2 מטר מהאדם בו מטפלים. חשוב לשמור על היגיינה – שטיפת ידיים, עבודה עם כפפות ושיעול/עיטוש למרפק והרחק מהאדם השני, וכמובן להימנע ממגע לא הכרחי. בנוסף, אם יש אנשים נוספים שחיים באותו הבית, חשוב להימנע ממגע איתם.
לכללים לשמירה על עבודה בטוחה והיגיינה בתקופת הקורונה לחץ/י כאן
אם המטפלת היתה בקרבת אדם שנכנס לבידוד, מה יש לעשות?
המטפלת יכולה להמשיך ולבצע את עבודתה, כפי שהיא עשתה עד כה. אם היא או המטופל לא ירגישו טוב, יש לפנות למוקד משרד הבריאות 5400* או למוקד מד"א 101, וכן לדווח לנו בסניף מטב ולעדכן אותנו. רק אם האדם ששהה בקרבת המטפלת יתברר כחולה מאומת, המטפלת תידרש להיכנס לבידוד על פי הנחיות משרד הבריאות.
הנחייה זו נכונה גם למקרה שבו המטופל/ת היו בקרבת אדם שנכנס לבידוד.
מה קורה אם אדם שגר עם המטופל/ת והמטפלת בבית נכנס לבידוד?
ככלל, עדיף שאדם שנדרש לבידוד לא ישהה בבית עם המטופל, כדי למנוע הדבקה (אזרחים ותיקים הם בקבוצת סיכון לנגיף הקורונה). אם אותו אדם חייב להישאר בבית עם המטופל, וכל עוד הוא "רק בבידוד" חובה להקפיד על ההנחיות שמופיעות באתר משרד הבריאות ולהיות בחדר נפרד. יש להקפיד על ניקיון, בהקפדה יתרה של שירותים, מקלחת ומטבח. בנוסף, יש להימנע לחלוטין משתיה ואכילה מאותו הסכו"ם, ושימוש במגבות משותפות.
אם, חלילה, קרוב המשפחה יתברר כחולה או יפתח תסמינים של חום, שיעול או קושי בנשימה, או אם הקרוב או המטפלת יידרשו להיכנס לבידוד, יש לבצע את הפעולות הבאות:
- להודיע לנו במטב באופן מידי ולעדכן אותנו. לרשימת הסניפים לחצו כאן
- לפעול על פי הנחיות משרד הבריאות לגבי דיווח על כניסה לבידוד: עברית, אנגלית, רוסית
המטופל חלה בקורונה, מה צריכה לעשות העובדת הזרה?
מי ששהה במקום בו היה אדם חולה בקורונה כפי שדווח על ידי משרד הבריאות, עליו להיכנס לבידוד של 14 יום. יש לדווח באתר משרד הבריאות: עברית, אנגלית, רוסית. בנוסף, חשוב שתיידעו אותנו בסניף מטב כמה שיותר מהר, לרשימת הסניפים לחצו כאן
המטפלת הזרה לא מרגישה טוב, מה עליי לעשות?
עליך ליצור קשר בהקדם עם מוקד משרד הבריאות 5400* או עם מוקד מד"א 101 ולפעול בהתאם להנחיות שיינתנו לך. במקרה של בידוד או אשפוז חשוב שתיידעו אותנו בסניף מטב כמה שיותר מהר. לרשימת הסניפים לחצו כאן
המטפלת נכנסה לבידוד. האם תקבל שכר בתקופת הבידוד? ואם כן, ממי?
המדינה קבעה שבגין תקופת השהייה בבידוד תינתן תעודת מחלה גורפת לכל מי שבמצב הזה. ימים אלה ינוכו מצבירת ימי המחלה של העובדת. אם הבידוד הוא בהתאם להנחיות של משרד הבריאות אין צורך ללכת לרופא לקבל אישור מחלה. ניתן ליצור קשר עם חשבת השכר בסניף מטב ולקבל הנחיות מה לעשות.
לעובדת הזרה שלנו אין מספיק ימי מחלה למשך כל תקופת הבידוד – מי ישלם לה?
המדינה קבעה שבגין תקופת השהייה בבידוד תינתן תעודת מחלה גורפת לכל מי שבמצב הזה. ימים אלה ינוכו מצבירת ימי המחלה של העובדת. לא ניתן מענה בשלב זה לקבלת שכר בגין ימים נותרים במקרה שאין מספיק ימי מחלה למשך כל תקופת הבידוד.
המטפל של אבא שלי נכנס לבידוד, מי יטפל באבא שלי?
עפ"י חוקי המדינה לא ניתן לקבל עו"ז מחליף/ה לתקופה של פחות מ-21 יום. אם המטפל נכנס לבידוד של 14 יום, לא ניתן לקבל עו"ז במקומו. אנחנו במטב יכולים לנסות לסייע במציאת מטפל/ת ישראלי/ת לחלק משעות היום, לפי הזכאות של ביטוח לאומי. אם נדרש סיוע למשך זמן ארוך יותר מהיקף השעות המוכר על ידי ביטוח לאומי ניתן גם לשלם באופן פרטי על שעות נוספות.
האם סניפי מטב עובדים כרגיל?
סניפי מטב פתוחים וממשיכים לתת שרות. על פי כללי משרד הבריאות אנחנו נמנעים מהתקהלות וצפיפות כמו כולם, ולכן אנו ממליצים להתקשר אלינו בטלפון על מנת לבדוק האם אנחנו יכולים לתת מענה בלי שתצטרכו להגיע פיזית. במידה ולא, נתאם אתכם שעה מסודרת להגעה כך שנימנע מצפיפות. אנחנו עושים הכל כדי להישאר בריאים ולהמשיך לדאוג למבוגרים הסיעודיים!
איך אנחנו יכולים להגיש את יומן העבודה של המטפלת הזרה שלנו? איך אפשר להגיש את היומן של קרן ניצולי השואה?
לאור ההנחיות של משרד הבריאות על הגבלת היציאה מהבית מעל מרחק מסוים, המוסד לביטוח הלאומי והקרן לניצולי השואה אישרו לשלוח את יומני העבודה לחודש ספטמבר באפליקציית הווטסאפ, במייל, פקס או בכל מדיה דיגיטלית אחרת.
האם המטפל חייב להישאר בבית ולא לצאת לחופשת סוף השבוע?
ב-16.9.20 פורסמה אגרת למטופלים ולעובדים הזרים מטעם רשות האוכלוסין וההגירה ובה פירוט ההגבלות המרכזיות על היציאה מהבית ובהן גם הנחייה למטפל להישאר ביום המנוחה בבית המטופל בו הוא מתגורר. לאגרת המלאה לחצו כאן.
אם המטפל שהה ביום החופש בבית ועבד יש לשלם לו עבור יום זה, בהתאם לחוק. סך התשלום בגין יום המנוחה השבועי בו עבדה עו"ז בסיעוד לא יפחת מ- 361.68 ₪. אם המטפל נשאר ביום החופש בבית ולא עבד אין צורך לשלם לו בעבור יום זה.